Skrivmaskin

 

 

 

 

 

 

 

 

Design & kod: www.brockman.nu

Välkommen att kontakta mig för bokning eller frågor!

Tel: 073-811 78 01
E-post: estradpoesi@ingelawall.com

Enskild firma med F-skattsedel

Namn:

E-post:

Telefon:

Meddelande:

SAMARBETSPARTNERS

Ingela Wall samarbetar med producent Lisa Lundin, företaget Practor
www.practor.se

VEM ÄR JAG?

Jag heter Ingela Wall, född 1975, uppvuxen i Sandviken, bor i Umeå.

Utbildning: Skrivarlinjen på Västerbergs folkhögskola i Gävle, 2001 - Sörängens folkhögskola i Nässjö, 2002 - Fil.kand med bildpedagogik som huvudämne, 2012; inkl. skapande svenska, konstvetenskap, teatervetenskap, pedagogik, drama, m.m.

VAD ÄR DET JAG GÖR?

Jag framför min poesi vid olika tillställningar som invigningar, möten, mässor, arbetsplatser, fester, galor, festivaler, etc. Jag lägger upp framträdandets längd och innehåll utifrån målgrupp och sammanhang.

Mina texter innehåller ofta en stor portion humor och berör vardagssituationer, politik, samhällskritik - alltså "vardagsrumsinstruktioner, polisestetik, industriteknik". Med andra ord använder jag mig gärna av rytm och ordlek, som en vaskande kortlek, och framför mina texter med närvaro, äkthet och självdistans - eller högmod, lättja och långdistans, som det sas hos Kaspers och Jespers och Jonathans.

"När mitt barn föds ska jag säga
du är helt jävla onormal"

Jag gör även författarbesök i skolor och andra passande grupper där jag genomför workshops i estradpoesi och Poetry Slam - inspirerande skrivövningar, samt övning i att framföra sina texter.

"Vem tror jag att jag är
en partiledare som vill väcka debatt fiska röster
en fiskare som vill ha napp
en reseledare som vill visa er världen på utsidan
nej jag är bara en poet som vill hjälpa dig
att tänka med insidan"

HUR BÖRJADE DET HELA?

År 2001 började jag studera på Skrivarlinjen på Västerbergs folkhögskola i Gävle. Detta gav mig en otrolig skjuts in i skrivandet vilket följdes av att jag året därpå gick en distanskurs i skrivande på Sörängens folkhögskola i Nässjö.

Under den här tiden kom jag i kontakt med Poetry Slam och började tävla i Gävle hösten 2002. En första seger gav mersmak och 2003 gav jag mig iväg till Malmö på SM i Poetry Slam. Jag kom överraskande hem med en guldmedalj i lagtävlingen tillsammans med laget Södra Norrland och en 9:e plats i den individuella rankningen.

Året därpå, maj 2004, deltog jag i SM med laget Rinkeby och kom återigen hem med vandringspokalen representerande guld.

"Meningen med livet
finns inte nedgrävd för en arkeolog
upptryckt för en gynekolog
inte ens tecknad i en pekbok
det är enklare än så"

HUR GÖR JAG?

Många frågar var jag får inspiration och idéer från - ibland kan det börja utifrån ett tema som jag har en åsikt om, något jag upplevt, något jag hör på radio, TV, bland människor, något som känns aktuellt. Ofta har det med oss människor att göra, hur vi beter oss, vad vi åstadkommer/inte åstadkommer.

"Vi gör som vi brukar brukar man säga
men brukar man det man brukar
eller missbrukar man?"

I andra fall kan en text ta sin början genom ett ord eller en fras som pluppar upp i skallen, där jag sedan spånar fram en botten med vad jag vill använda det till. Ibland låter jag mig även inspireras av sammanhanget jag ska komma att framträda i - ett möte med dem som vill boka mig, jag får information/inspiration och skriver något nytt, inför det kommande framträdandet.

"Jag kommer upp till dig
för att du ska få komma upp
jag ska vända på dig
men måste själv snart vända
Vi har nog aldrig träffats förut
jag är timanställd
du är heltidsberoende
mitt namn är Askungen"

Min skaparlusta stimuleras främst av att se på konst, teater, film och att se andra estradörer framträda. Jag tycker om att måla, ta promenader, spela tennis, sport över huvud taget, fika med kompisar - ja, även det frigör sinnet - jag har skrivandet med mig i alla situationer och det är en otrolig förmån! Många frågar också hur jag kan lära mig alla texter utantill. För det första arbetar jag så pass länge med texten på datorn och i huvudet att mycket av texten sätter sig automatiskt. Eftersom jag arbetar fram texten utifrån vad jag vill få sagt minns jag även därigenom. Sedan ger förstås även min rytm och mina rim mig en stor hjälp.

"Vi har riktnummer 026
men vad blir 2 + 6?
Åtta
jag är ingen pedofil dissar mellanfil
är varken krogråtta eller blottare
jag är en 08-are
fattaru skrattaru"

Många frågar ändock beundrande "Har du alltid ett sådant bra minne!?" - nej, jag skulle inte alls ha lika lätt att lära mig någon annans text utantill, jag har nog bara hittat ett forum, en form, ett uttryck, som passar mig. En av de äldre åhörarna som hört mig läsa sa med ett leende en gång "Du får passa på medan du är ung". Ja, vi får väl se hur länge texterna lyckas sitta ...